Cultuur en Natuur

Faunapark Flakkee
Wat ooit begon als vogelpark is uitgegroeid tot dierenpark. Faunapark Flakkee is een fantastisch dagje uit op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. In het natuurrijke park zijn veel dieren te zien. Tientallen verschillende soorten vogels, alpaca's, bevers, herten, kangoeroes, eekhoorns, de moeraskat en nog veel meer. Het park is maar liefst 25.000 vierkante meter groot. Naast het bewonderen van de dieren kun je in het park mooi wandelen, midgetgolfen of spelen in de speeltuin.
Adres: Duivenwaardsedijk 22 3244 LG Nieuwe-Tonge
Website: www.faunaparkflakkee.nl
Telefoonnummer: +31 (0)6 10 230 303
A Seal: zeehondenopvang en expo
A Seal vangt zeehonden op die gewond, ziek of verdwaald zijn. Wanneer ze weer helemaal gezond zijn, worden ze in het wild vrijgelaten. Bekijk zeehonden van dichtbij en ervaar hoe de vrijwilligers ze verzorgen. Zij vertellen je van alles over zeehonden die in Nederland leven. De opbrengst van de entreeprijzen gaat naar de zeehondenopvang.
Adres: Haringvlietplein 3A 3251 LD Stellendam
Website: www.aseal.nl
Telefoonnummer: +31 (0)88 27 47 780


Watersnoodmuseum
Het watersnood museum is gevestigd in de vier caissons in Ouwerkerk - Zeeland, die gebruikt zijn voor de sluiting van het laatste stroomgat. Als je het museum binnenloopt stap je in de geschiedenis van het water van '53 tot nu. Door middel van persoonlijke verhalen van gewone mensen wordt de vernietigende nacht van 31 januari op 1 februari 1953 dichterbij gebracht en herdacht. Ontdek wat het museum jou over water en het belang van waterveiligiheid kan vertellen.
Adres: Weg van de Buitenlandse Pers 5, 4305 RJ Ouwerkerk
Website: www.watersnoodmuseum.nl
Telefoonnummer: 0111 64 43 82
Begraafplaats watersnood ramp & 'Het huis met de koe'
Tijdens de rampnacht van '53 werd Oude-Tonge erg zwaar getroffen. Door het alles verwoestende water verloren ruim 300 mensen hun leven en nog veel meer gezinnen huis en haard. Deze herinneringen lopen dan ook tot op de dag van vandaag als rode draad door het dorp. Zo zijn er verschillende beelden van zowel de slachtoffers als de vele vormen van hulpverlening die het dorp heeft ontvangen. Een bijzondere herinnering is de plaquette van een koe aan de gevel van een woning aan de Nieuwstraat. Tijdens de ramp is de koe zelf via de trappen in het huis naar zolder gelopen zodat zij gered kon worden.
Een grotere herdenk plaats kunt u vinden aan de Heerendijk. Omdat zowel de algemene- als de RK-begraafplaats onder water stonden zijn de slachtoffers hier bijgezet in een massagraf. Nadien zijn hier 160 stenen geplaatst met daarop al de namen van de slachtoffers. Jaarlijks herdenkt het college van de gemeente Oostflakkee op deze locatie de slachtoffers van deze ramp van 1 februari.
Adres: Heerendijk 3255 Oude-Tonge


Staatsbosbeheer informatiecentrum Grevelingen
In Staatsbosbeheer Informatiecentrum Grevelingen kun je terecht voor informatie over het natuurgebied, de omgeving, Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Je kunt er terecht voor het boeken van natuurexcursies welke Staatsbosbeheer organiseert. Er zijn ook fiets- en wandelkaarten, souvenirs en boeken te koop. Je kunt de toren beklimmen en met de panoramashow het gebied ervaren.
Adres: Brouwersdam Binnenzijde 25 3253MN Ouddorp
Website: www.staatsbosbeheer.nl
Telefoonnummer: 088-2848210
Kwade Hoek
Kwade Hoek is een dynamisch getijdengebied. Het werd vroeger ’de kwaaien hoek’ genoemd vanwege de verraderlijke stroming. Nog steeds is de zee de baas in de Kwade Hoek. Gelukkig is het natuurgebied bij de Deltawerken buitendijks gebleven. Vooral in de winter stroomt het zoute water via geulen en kreken ver het gebied in. Grote stukken land komen onder water te staan. Wind, water en getij brengen het landschap voortdurend in beweging. Aan de noordoostkant liggen slikken, schorren en kreken waar zoutminnende planten als lamsoor en echt lepelblad groeien. Hier broeden grutto, kluut en tureluur.
Adres: Oostdijkseweg 100 3252 LM Goedereede
Parkeerplaats: Oostdijkseweg 103 3252 LM Goedereede


Slikken van Flakkee
De Slikken van Flakkee liggen tussen Goedereede en Herkingen (achter Melissant). Aan de westzijde wordt het gebied begrensd door het Grevelingenmeer. Het totale gebied bestaat uit ca. 1500 ha. drooggevallen grond, en uit 1250 ha. water dat ondieper is dan 2,5 meter. De oeverlengte bedraagt ca. 20 km. De breedte van het gebied varieert tussen de 500 en 2500 meter. Gedurende het gehele jaar grazen er op de Slikken van Flakkee Heckrunderen en Fjordenpaarden. De kudde bestaat uit ongeveer 50 merries van verschillende leeftijden en ongeveer 30 veulens. Fjordenpaarden zijn vriendelijke, rustige dieren, die weinig verzorging nodig hebben en zich uitstekend kunnen redden in dit gebied. De heckrundstieren zijn, net zoals het oorspronkelijke oerrund, groot en zwart, met een lichte streep over de rug en een witte ring in de neus. De horens maken hen tot imposante verschijningen. Er grazen ongeveer 150 Heckrunderen op de zuidelijke Slikken van Flakkee.
Reserveringen en informatie zijn verkrijgbaar bij VVV Goeree-Overflakkee, Bosweg 2 in Ouddorp, Telefoonnummer 0187-681789.
Uitzichttoren Battenoord
Klim op de uitzichttoren bij de haven van Battenoord en geniet van het uitzicht over de Grevelingen. In de wintermaanden kun je er flamingo's spotten. Battenoord is een gehucht in de gemeente Goeree-Overflakkee. Het ligt centraal op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. Het gehucht ligt ook aan de dijk met het Grevelingenmeer, een zoutwatermeer bezocht door verschillende watervogels zoals grauwe ganzen, rotganzen, scholeksters en grote zaagbekken. Vlak naast de jachthaven overwintert jaarlijks een kolonie flamingo's. Deze zijn vanaf de dijk goed te zien. Natuur- en vogelliefhebbers krijgen vanaf deze toren op zo'n vijf meter hoogte een prachtig uitzicht op het Grevelingenmeer.
Adres: Battenoordsedijk 3244 Battenoord (Nieuwe-Tonge)
Website: www.vogelkijkhut.nl/view/664/
E-mailadres: info@vogelkijkhut.nl


Waterroute 'Oost Flakkee'
Goeree-Overflakkee ligt onder de zeespiegel, zoals vele andere delen van Nederland. Water heeft een belangrijke rol gespeeld in het ontstaan van het eiland. Langzaam is er steeds meer land op de zee gewonnen. Door dijken eromheen te leggen, ontstonden uiteindelijk aaneensluitende polders. De zee nam soms weer stukken land terug, door vloedgolven en overstromingen. Dit heeft eeuwen geduurd. De bekendste Watersnoodramp is die van 1953. Deze ramp eiste veel slachtoffers en ligt bij veel eilandbewoners nog vers in het geheugen. De strijd tegen het water gaat vandaag de dag gewoon door. Het klimaat verandert. De zeespiegel stijgt. Periodes met veel regen wisselen af met langere periodes van droogte. Water is heel belangrijk voor het leven van alle dag. We zwemmen er in, varen er op, gebruiken het voor de industrie en beregenen er akkers mee.
Tijdens deze route komt u langs het Gemaal De Haas van Dorsser te Oude-Tonge, Monument Kolfweg, Rampenbegraafplaats Heerendijk Oude-Tonge, Gemaal De Eendracht bij Oude-Tonge, Gemaal Galathee en Sluishaven, Gemaal Het Oude Land te Ooltgensplaat, Haven Ooltgensplaat, Coupure haven Den Bommel en Zuidzijde.
Nabijgelegen strandjes
Middelharnis-Havenhoofd: Klein gezellig strand aan het Haringvliet met horecagelegenheid en direct naast natuurspeelplaats Atlantia.
Stad aan het Haringvliet: Gezellig klein strandje aan het Haringvliet. Er zijn geen voorzieningen aanwezig.
Strand Ouddorp: Een gezellig, ruim, familie strand met speeltoestellen voor de kinderen, de Ouddorpse reddingspost, een aantal strandpaviljoenen voor een gezellig hapje en/of drankje, maar ook kunt u een rustig plekje opzoeken om te genieten van de rust en het uitzicht! In de verte kun je de (kite)surfers hun kunsten zien vertonen aan de Brouwersdam.


Bunkerroute 'de punt' in Ouddorp
Bezoek aan de Grevelingen de Bunkerroute bij recreatiegebied De Punt. Genummerde bordjes geven de looproute door het mulle zand aan. Door deze genummerde bordjes te volgen kom je als bezoeker langs alle bunkers. Op de bunkers zijn informatiepanelen geplaatst. De borden langs de route geven informatie over de oorspronkelijke functie van de betreffende bunker en over de in het gebied aanwezige flora en fauna. De informatie op de borden is aangeleverd door de vrijwilligers van de Stichting WO2GO en door Staatsbosbeheer. De Bunkerroute is het hele jaar door te bezoeken. Ieder jaar wordt er op Open Monumentendag (2e zaterdag in september) een speciale dag georganiseerd en zijn er dan de gehele dag rondleidingen en andere activiteiten. Ook wordt eenmaal per jaar een speciale dag georganiseerd voor de mindervalide bezoekers. Met terreinwagens worden deze bezoekers dan naar de bunkers gebracht.
Adres: De Punt 3253 Ouddorp
Website: www.facebook.com/bunkerroute of www.wo2go.nl/bunkerroute
E-mailadres: j.westhoeve@wo2go.nl